Woonoverlast aanpakken

Woonoverlast moet per Algemene Plaatselijke Verordening (APV) in Utrecht worden verboden, vindt de Utrechtse Stichting tegen Geluidshinder. In tweehonderd gemeenten staat woonoverlast al in de APV, maar in Utrecht nog niet.

Met woonoverlast wordt niet alleen geluidshinder bedoeld, maar ook schelden, schreeuwen, intimidatie en agressie, rotzooi maken, met spullen en fietsen gooien, stanken (hout)rookoverlast, dealen, ongedierte, hinderlijke huisdieren enz.

 

schermgeluidsoverlast
In juli 2017 is met grote meerderheid in de Eerste en de Tweede Kamer de Wet Aanpak Woonoverlast aangenomen, die de burgemeester de mogelijkheid geeft maatregelen te nemen die minder ver gaan dan huisuitzetting. Maar daartoe moet er wel eerst een verbod op woonoverlast opgenomen worden in de APV.

Minder vergaande maatregelen kunnen bestaan uit gedragsaanwijzingen, zoals beperken van het aantal bezoekers, instellen van een tijdsgrens waarna het stil moet zijn, een grens aan hoe hard de tv en de muziek mag staan, aanbrengen van geluidwerende vloerisolatie, buren niet meer agressief benaderen, enz.

Een petitie staat op https://petities.nl/ petitions/invoering-wet-aanpak-woonoverlastaso-wet-in-utrecht?locale=nl. Als er meer dan 250 geldige ondertekenaars zijn moet de gemeenteraad een besluit nemen over al dan niet opnemen van woonoverlast in de APV. •

Geschreven door de redactie.

Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2019.


<< terug naar overzicht