Wind vangen

Met wind kun je meer doen dan molenwieken laten draaien. Hilbrand Does adviseert met zijn bedrijf Energiegarant woningeigenaren in de Binnenstad op het gebied van energiebesparing. Hoe kan wind, anders dan fossiele brandstoffen gratis en eindeloos, daarbij ingezet worden?


Energiegarant is een kleine, particuliere onderneming met contacten met diverse gemeenten. Zo krijgen inwoners van Utrecht de kosten voor een advies vergoed, mits ze ten minste één maatregel uit het rapport laten uitvoeren. Does is een man met een missie. ‘Ik wil klanten vooruithelpen naar een duurzame energiehuishouding. Ik wil de klant volledig ontzorgen.’


Does: ‘Er is best veel onderzoek gedaan naar nieuwe toepassingen van windenergie in stedelijk gebied. Vooralsnog was dat niet altijd even succesvol, praktisch en rendabel.’ Voor visionaire en innovatieve oplossingen op het grensvlak van duurzaamheid en design loont het de moeite, zo vindt hij, om de Nederlandse ontwerper en kunstenaar Daan Roosegaarde te volgen.


Als mooie nieuwe vinding noemt Does de nokverdamper, ideaal voor dichte bebouwingen zoals in de Binnenstad. De verdamper gebruikt de sterke luchtstroming rond de nok van een huis als energiebron voor een warmtepomp. Hij kan onopvallend op een zadeldak geplaatst worden, mits voldoende luchtspouw. Het is een geluidsarm en mooi weggewerkt alternatief voor conventionele airco-units, de plastic gevelkastjes die nu standaard bij de waterpomp horen.


Voor op daken van gebouwen van vijf of meer verdiepingen, dus vooral in het Jaarbeurs- en Stationsgebied, is volgens Does de windgenerator van Powernest een prachtige technische innovatie. De windtunnelvorm optimaliseert de opbrengst van windenergie en is zo ontworpen dat erboven en eromheen meer zonnepanelen kunnen komen dan anders op het platte dak het geval zou zijn. In 2017 plaatste woningcorporatie Bo-Ex in Overvecht op een hoogbouwflat aan de Henriëttedreef een Powernest als proefproject.


Does: ‘Ik ken ze niet, maar ik denk dat je ze het best kunt vergelijken met een natte doek die je hard rondslaat. Het is wel de vraag hoe je ze architectonisch moet inpassen in de Binnenstad. Vergroenen lijkt me praktischer tegen warmteontwikkeling en luchtvervuiling. Stedelijke hotspots kunnen tot vijf graden warmer zijn dan groenere omgevingen.


Groenere ruimtes, groene daken en groene gevels verkoelen en verbeteren de regenwaterhuishouding, nemen CO2 op en leiden tot een gezondere en meer aangename leefomgeving.’ Does’ advies: ‘Tegels eruit, planten erin.’ •


Geschreven door Onno Reichwein.

Uit de Binnenstadskrant, editie 5 - 2019.


<< terug naar overzicht