Van Melle hoort alles

Ernst-Jan van Melle, bewoner van Domstraat 2, zag het meteen: ze waren achterhaald, de tekeningen die hij op het Stadskantoor inzag bij de vergunningaanvraag voor de verbouwing van Domplein 2 (voormalig herenmode Van Dal) tot een sushi-restaurant met 250 zitplaatsen.

De ramen van Van Melles eetkeuken grenzen aan de binnenplaats van Domplein 2. Alles wat daarop gezegd wordt komt op vrijwel volle sterkte zijn huis binnen. ‘Het is een soort klankkast. Ik heb onbedoeld meerdere gesprekken bijgewoond’, zegt hij, doelend op conversaties die horecaman Michael Chen en diens architect daar hielden. Daardoor wist hij dat bijvoorbeeld de wc’s toch op een andere plaats in het enorm diepe pand komen dan op de tekeningen staat.

Van Melle (29, schrijver, kunstenaar) en zijn buurvrouw Rianne Schoemaker, die ook op de binnenplaats uitkijkt, zijn twee van de omwonenden die bezwaar maakten tegen de vergunning. Ze zijn bang voor overlast, bijvoorbeeld van geluiden die uit het restaurant komen, ook al zijn de ramen dichtgemetseld. Kabaal vrezen ze ook van het openen en sluiten van de koelcellen en de afvalcontainers die op de binnenplaats komen te staan.

Door Sjaak Ramakers© Sjaak Ramakers

Knap lastig gemaakt
De bouwtekeningen, die dus niet actueel zijn, gingen eind februari rond tijdens de hoorzitting over de bezwaarschriften. Er was beslist geen sprake van opzettelijke misleiding, zei Michael Chen, die in Brabant al drie sushi-restaurants bestiert. Het gaat volgens hem om voortschrijdend inzicht. Dat zijn vierde vestiging nogal moeizaam tot stand komt voelt Chen in zijn portemonnee. Hij heeft het afgelopen jaar al een ton geïnvesteerd in de plannen, maar er is nog geen spijker geslagen. De gemeente heeft het hem ‘knap lastig gemaakt’, vindt hij. Zittingsvoorzitter Geleijnse: ‘U komt uit Tilburg. Misschien gaat het daar iets anders’. Een sterk punt van de bezwaarmakers Schoemaker en Van Melle is dat Haskoning DHV wél onderzocht hoe geluidsoverlast voor de bovenburen op het Domplein kan worden bestreden, maar geen metingen uitvoerde rond de binnenplaats aan de achterkant. Voorzitter Geleijnse vroeg naar een verklaring. Chen wist het niet. De horecaman zegde toe dat hij alles zou doen om overlast te voorkomen. Kees van Oosten (Stichting tegen Geluidsoverlast): ‘Ik geloof blind dat u van goede voornemens vervuld bent, maar wij merken dat gemeenten laks zijn met handhaving. Daarom moet je zoveel mogelijk in de vergunning vastleggen’. •


Het binnenplaatsjeHet binnenplaatsje

Geschreven door Dick Franssen.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht