Van 9 naar 19 bomen op de Neude

In 2004 stonden er 25 bomen op de Neude, nu nog maar acht. Sommige hebben waarschijnlijk nog maar een beperkte levensduur. Hun kap betekent niet nog minder bomen. Dankzij nieuwe aanplant zullen er uiteindelijk negentien bomen op het plein staan. Het gaat gefaseerd over een periode van zo’n tien tot vijftien jaar.


Bomen zorgen onbetwist voor een aangenamere beleving van de openbare ruimte. Een mooier Neude zou volgens de gemeente een deel van de bezoekersstroom op de Oudegracht kunnen verleiden om via de Vinkenburgstraat richting de Voorstraat te lopen. Ook is het de bedoeling dat dankzij de bomen het vernieuwde postkantoor- gebouw beter tot zijn recht komt.


Op de kop van de Voorstraat zal een flink aantal bomen dit deel sterker bij het plein betrekken en de dominantie van de busbaan verminderen. Bij de beplanting wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de terrassen en het gebruik als evenementenplein. De meeste bomen op de Neude zijn kastanjes die in meer of mindere mate al lijden aan de kastanjebloederziekte waardoor kap noodzakelijk is. Dit zal niet meteen gebeuren, maar geleidelijk aan, afhankelijk van hun conditie. Herplant is ook afhankelijk van de voortgang van de herinrichting van de Voorstraat.


Er komen meteen forse bomen voor een directe verbetering van het plein. Het zal gaan om iepen, esdoorns en honingbomen. In dit najaar verschijnen de eerste vier bomen. Ze komen aan de zijde van de terrassen. Eerst zou het al begin dit jaar gebeuren, maar het is uitgesteld wegens het evenement Tweetakt.


Bij de keuze van het formaat van de bomen is er rekening mee gehouden dat de onderste takken hoog genoeg zitten voor de parasols op de terrassen. •


Geschreven door Ben Nijssen.
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2019.


<< terug naar overzicht