Universiteit bant peuk

 

De universiteit legt het roken verder aan banden. Met ingang van het nieuwe studiejaar mag er niet meer gerookt worden op de binnenplaats en in de tuinen bij de Universiteitsbibliotheek op de Drift (in de tuinen komt nog wel een luchtig rookhok). Het is de eerste stap in het totaal rookvrij maken van alle universitaire terreinen in de Binnenstad.

 

In de Uithof geldt een ander regime. Het toeval wil dat de regering werkt aan een Algemene Maatregel van Bestuur om ook het hoger onderwijs tot een strenger rookbeleid te dwingen. Er is grote kans op ‘rookmigratie’, erkennen UBmedewerkers: het euvel verhuist naar de openbare weg. In de Wittevrouwenstraat is niet veel ruimte maar kan de nicotine prima mengen met de uitlaatgassen. Dat is dus geen probleem.

 

schermsigaretten

 

Op de Drift ligt dat gevoeliger. Hier dreigt een rokershorde, met een peukenwoud als gevolg. Net nu de fietsen zo succesvol zijn verdreven. De oplossing ligt misschien bij de buren. De studentes van de UVSV hebben een ongekende vaardigheid ontwikkeld om hun straatje schoon te vegen. Alles houden ze zelf schoon, zo bezweren ze. Met zoveel rommel getuigt dit van een groot reinigingsvermogen. Dus dan is het voor hun geen moeite om straks die peuken bij hun bieb ook even op te ruimen. •

 

Van de redactie
Uit de Binnenstadskrant nummer 3, 2019


<< terug naar overzicht