Terug naar een heldere planeet

Voor de zomer wordt De Planeet op de Lange Viestraat ontmanteld. Weg met de blauwe gevelpanelen, de reclameborden, inzetwandjes en andere goedkope beeldelementen uit de jaren negentig. Het pand krijgt zijn heldere glazen gevel en horizontale gekromde belijning terug en wordt daarmee een replica van de vroegere Galeries Modernes.


Het oorspronkelijke betonnen skelet wordt voorzien van een vliesgevel, een schil van glas waarin het gebouw huist. Anders dan voorheen wordt het pand nu duurzaam. Het zal volgens eigenaar Syntrus Achmea straks voldoen aan energielabel A.

 

scherm© Patrick van der Sande
© Patrick van der Sande

 

De stad heeft al voldoende grote warenhuizen, vindt de eigenaar. In de nieuwe Planeet komen een stuk of zes losse winkels op de begane grond en op de eerste verdieping. Huurders kunnen kiezen voor ruimten met een statige dubbele hoogte.


Voor een klant anno 2020 is winkelen alleen niet genoeg, dus er komt ook hier weer horeca. Spectaculair is het in ere herstelde balkon op de eerste verdieping. Er kan weer geflaneerd worden, zoals destijds bij de Galeries Modernes.


Rooftopbar
Kantooroppervlakten van 1500 vierkante meter zijn zeldzaam in het centrum van de stad. Eigenaar Syntrus Achmea van De Planeet speelt in op de trend waarin gevraagd wordt naar mooie, luxe, ruim opgezette kantoren met veel licht. De tweede tot en met de zesde verdieping zijn hiervoor gereserveerd; in totaal 7000 vierkante meter hoogwaardige kantoor- en vergaderruimtes. Ze worden flexibel verhuurd. Mocht de huurder er behoefte aan hebben, dan kan er een rooftopbar gebouwd worden voor de gebruikers.

 

Over de dubbele kelder onder het gebouw is Syntrus Achmea nog in gesprek met de gemeente. Die zou tot fietsenstalling omgetoverd kunnen worden. De lange rijen fietsen tussen de busbaan en het trottoir op de Lange Viestraat verdwijnen dan uit het straatbeeld.

 

Mooie geschiedenis
De Belgische zakenman Georges Couvreur, die vanaf 1901 een warenhuis in de Bakkerstraat had, opende drie jaar later een ruimer filiaal op de plek waar nu De Planeet staat. In 1925, na de uitbreiding van de textielafdeling, kreeg het pand de naam Galeries Modernes. Een brand in 1939 verwoestte het warenhuis. Er kwam in 1941 een nieuw pand voor in de plaats naar een ontwerp van architect Dirk Brouwer die, opmerkelijk genoeg, al voor de brand zijn ontwerp gereed had. Het nieuwe warenhuis was ontworpen in functionalistische stijl met grote glaspartijen en de kenmerkende horizontale belijning.

 

In 1981 sloot het warenhuis. Nadat de Kwantum Hallen en later winkelcentrum Blue Building er gevestigd waren, kocht Syntrus Achmea in 2012 het pand. Het jaar erna berichtten zij dat het gebouw in de oude luister hersteld zou worden. Nu gaat het gebeuren. Over twee jaar zal dit deel van de Lange Viestraat verlost zijn van zijn goedkope en rommelige imago. Terug naar weleer, maar dan met energielabel A. •


Geschreven door Elaine Vis
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019


<< terug naar overzicht