Singel hersteld

Nog heel even wachten, dan is het water in de singel helemaal terug. 12 september is de officiële plechtigheid. Het water klotst al in de zuidelijke stadsbuitengracht tussen de Bartholomeusbrug en de Marga Klompébrug, nieuwe bomen zijn geplant, oud ogende lantaarns geplaatst, het talud is ingezaaid.

Midden augustus is begonnen met het herstel van het laatste stuk: tussen de Marga Klompébrug en Hoog Catharijne: vuile grond weg, net als funderingsresten. Inzaaien van het talud van het Willemsplantsoen moet zorgen voor een groene walkant. Eind jaren 60 dreigde de stadsbuitengracht helemaal te verdwijnen: het plan van verkeerskundige Feuchtinger pleitte ervoor de singel te dempen ten behoeve van de auto.

 

schermsingelrobvanderlingen
© Rob van der Lingen

 

Minister Marga Klompé bestempelde de singel tot monument en voorkwam dat het water overal verdween (zo iemand verdient toch een brug?!). Het noorden van de Catharijnesingel werd Catharijnebaan: een elfbaans autoweg van niets naar nergens. Het westelijke deel van de Weerdsingel werd parkeerterrein. Eind jaren 80 kwam de gemeente tot inkeer. In 2001 werd het eerste stuk Weerdsingel weer hersteld en in 2002 stemde Utrecht voor het weer opengraven van Weerdsingel en Catharijnesingel. Toen duurde het nog een tijd, maar in 2015 stroomde er weer water van de Weerdsingel tot aan Vredenburg; het jaar daarop keerde het singelgevoel weer terug bij de trappen vóór Tivoli Vredenburg. Nog heel even wachten, dan is de fout uit de jaren 60/70 voor altijd hersteld. •

 

Uit de Binnenstadskrant 4, 2020
Geschreven door Ineke Inklaar


<< terug naar overzicht