Samen eten wat de pot schaft

Zacht geroezemoes, het getik van kopjes op schotels, de geur van verse koffie, zelfgebakken taart en de gerechten van vroeger; Brasserie Zunte voelt aan als een huiskamer, maar dan in de Binnenstad. Jong en oud loopt bij het Bartholomeus Gasthuis al ruim zes en halve eeuw heen en weer over de drempel.


Brasserie Zunte is een relatief jonge loot in deze historie en tegelijk een belangrijke. Hoe? Door de kwaliteit en gastvrijheid én omdat hier voor iedereen de deur open staat. Remko van Loenen, horecamanager: ‘Onze keuken voldoet zeker niet aan het clichébeeld van een instellingskeuken. Hier gaan we voor ontzéttend lekker en vers eten. Ons motto bevat ‘drie V’s’: Verrassend, Verfrissend, Verleden. We stemmen af op de seizoenen, gebruiken lokale producten en verrassen door er een hedendaags tintje aan te geven. Bijvoorbeeld in ons stamppotje met ‘vergeten’ groenten.’


Geen liflafjes
Vroeger bepaalde de natuur wat er op tafel stond. Dit uitgangspunt is de basis van de keuken in Zunte. Dat geldt zowel voor de streekboterhammen tijdens het lunchklokje als voor de avondmaaltijd. Remko: ‘Het is geen kunst om met kerst aardbeien op tafel te toveren of in februari asperges van de andere kant van de wereld in te laten vliegen. Maar: dat is niet onze stijl, want vroeger kon dat ook niet en het is niet duurzaam. Wij zoeken telkens gerechten die passen bij het seizoen en koken zoveel mogelijk vers van het land. Dus: een mooie sudderpot in januari en rabarber in juni. En natuurlijk asperges in mei.


Kok Ron Wollaars en gastheer Peter Dobbelaer © Sjaak RamakersKok Ron Wollaars en gastheer Peter Dobbelaer © Sjaak Ramakers


Gastvrij en betaalbaar

Wat er de op kaart staat? ‘Die hebben we niet, alleen voor de lunch!’, lacht Remko. Zunte heeft een dagelijks wisselend drie gangen Huysmenu. Voor-, hoofd- en nagerecht zijn ook los te bestellen en het menu is verrassend betaalbaar: € 14,50 per persoon en houders van een U-pas betalen € 8,50. Zunte is bij uitstek een plek om lekker en gezond te eten zonder er ‘opgeprikt’ bij te zitten.


Samen smaakt het nog beter
Het Gasthuis wil met de brasserie dé huiskamer van de Utrechtse Binnenstad zijn. ‘We zetten de deur wijd open voor iedereen uit de stad: zowel voor mensen die met vrienden of familie bij ons willen komen eten als voor mensen die anders alleen moeten eten of moeite hebben met koken’, vertelt Remko. Zo maakt Zunte ontmoetingen en samenzijn mogelijk. Eten en drinken zijn daarvoor een fijne manier. •


Geschreven door het Bartholomeus Gasthuis.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


Het Bartholomeus Gasthuis is een modern verzorgingshuis, verpleeghuis en Huis in de Wijk. Utrechters kunnen er meedoen aan de activiteiten, of zij kunnen er beschut en veilig wonen met of zonder zorg. Ook voor de aller-kwetsbaarste ouderen is er plek.


Het Gasthuis heeft zorghotelkamers, serviceappartementen, een woonzorgcentrum en zes kleinschalige groepswoningen met ieder acht tot tien appartementen voor psychogeriatrische cliënten. •


<< terug naar overzicht