Plastic uit restafval vissen

De gemeente is gestart met een proef in de Binnenstad om het afval dat de reinigingsdienst twee keer per week ophaalt -het zogenaamde restafval- te laten nascheiden. Geprobeerd wordt plastic, blik en pakken (PBP) die er ondanks de gescheiden inzameling in terechtgekomen zijn er uit te halen.


De huidige verwerker van het restafval, AVR afvalverwerking in Botlek Rotterdam, zal de proef uitvoeren. Intussen hoopt de gemeente dat de bewoners hun PBP naar de containers blijven brengen. Want gescheiden inzamelen (bronscheiding) geeft hoe dan ook het beste resultaat.

schermplastic


Eugene Litamahuputty, communicatie-adviseur van wethouder Verschuure: ‘In de Binnenstad wordt relatief minder plastic gescheiden ingezameld. Dit is ook een van redenen waarom we erg benieuwd zijn de resultaten van een proef. Hiermee kijken we of dit een kwalitatief alternatief is voor gescheiden inzameling.’

AVR in de Botlek is nog bezig met het installeren van de machines die PBP uit het restafval kunnen vissen. Bij afvalverwerker AEB in Amsterdam is een dergelijke installatie al wel in gebruik. Ze dient ook daar voor nascheiding. In heel Amsterdam wordt het afval gescheiden ingezameld, maar niet iedere bewoner doet daaraan mee.


Niemand mag het zien
Volgens de voorlichtster werkt de machine naar behoren. De Binnenstadskrant wilde de installatie graag in bedrijf zien, maar volgens de voorlichtster wordt om veiligheidsredenen niemand toegelaten. Het plastic uit Utrecht gaat naar het bedrijf Suez in Rotterdam. Na verwerking wordt het zoveel mogelijk afgezet richting producenten van plastic producten. Hiervoor komen steeds meer toepassingen. Litamahuputty: ‘Wanneer de vervuiling te groot is, wordt een lading geweigerd aan de poort van SUEZ. Tot op heden hebben wij hier maar heel sporadisch mee te maken gehad. Daarom is het ook zo belangrijk dat plastic afval goed wordt gescheiden.’ •

 

Geschreven door Nico van Laar.
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2018.


<< terug naar overzicht