Pieterskerk epicentrum koormuziek

Al dertig jaar de grootste kamerkoorserie van Nederland organiseren, doe dat maar eens na. De Stichting Pieterskerkconcerten is een volhouder. In 1989 opgericht, en nog steeds volop in de running. Met voor de rest van dit seizoen nog negen concerten, waarvan de eerste op 22 maart door Capella Amsterdam onder leiding van Daniel Reuss.


De avond is onderdeel van de viering van het derde lustrum. Op 16 maart was de receptie, voorafgegaan door korte optredens van acht koren en een ‘sing along’. Na een dag repeteren voeren zangers van een workshop Koorwerken voor koor en solo-instrument zaterdagmiddag 23 maart tussen half vijf en vijf uur hun ingestudeerde repertoire voor publiek op. Tot het lustrum hoort ook een compositie-opdracht aan Joost Kleppe. Hij slaat, zo schrijft hij op zijn website, ‘een brug tussen oud en nieuw, tussen raffinement en eenvoud, tussen de weemoed van het westen en de wijsheid van het oosten.’ De première van het stuk – uiteraard in de Pieterskerk – is dit najaar.

 

 scherm Pieterskerk         Pieterskerk  (foto: Google)

 


Twee programmeurs

In de concertreeks zingen zowel professionele koren zoals het Nederlands Kamerkoor en de Capella Amsterdam, als gerenommeerde, veelal Utrechtse amateurkoren, zoals het in eigentijds koormuziek gespecialiseerde Kamerkoor Venus.
In de meeste gevallen is de zaal goed gevuld, soms zelfs uitverkocht. Sommige koren, bijvoorbeeld het Nederlands Studenten Kamerkoor, hebben een grote aanhang.


Voor een optreden huren de koren de Pieterskerk, wat ze dankzij subsidie van van de gemeente voor een schappelijke prijs kunnen doen. De Stichting bepaalt welke koren geprogrammeerd worden; er zijn aparte programmeurs voor de professionele concerten en voor de amateurs.

Het zit wel goed: nog op vele vrijdagavonden zal in de toekomst koormuziek van alle tijden weerklinken in de romaanse Pieterskerk: van middeleeuws tot hedendaags. Zie ook www.pieterskerkconcerten.nl

Geschreven door de redactie.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht