Petitie voor toetsen geluidsoverlast bij splitsing

Het zal je maar gebeuren. De buurwoning wordt verkocht en de nieuwe eigenaar wil er een studentenwoning van maken of het pand opsplitsen in appartementen. Dat kan tot geluidsoverlast leiden.

 

Voordat de gemeente een splitsingsvergunning geeft, moet de woning aan eisen - waaronder voor geluid - voldoen. In de regels voor de ambtenaren, die de vergunning moeten verlenen, staat hoe de geluidsisolatie gemeten moet worden. Vreemd genoeg staan daar geen waardes bij. De Utrechtse Stichting tegen Geluidshinder (UStG) heeft dit aangekaart bij de afdeling Vergunningen. Die erkent deze tekortkoming, maar wil die niet meteen rechttrekken. Ze wil wachten tot de beleidsregel moet worden herzien; daar is nu nog geen zicht op.

 

Dat vindt de UStG te lang duren: de stichting wil de gemeenteraad bewegen de regels eerder te laten aanpassen. Hiervoor is een petitie opgesteld die minimaal 110 bewoners van de stad moeten ondertekenen. De ondertekening is alleen geldig als de ondertekenaars adres, meisjesnaam bij gehuwde vrouwen en geboortedatum vermelden. Er zijn ruim meer dan 100 ondertekeningen nodig. De petitie staat onder: https://geluidsisolatieinutrecht.petities.nl/.

 

Op de site van de UStG staat meer informatie: http://www.ustg.nl/geluidseisen-bij-woningomzetten-en-splitsen/ Er loopt nog een petitie van deze club tegen geluidsoverlast door buitenevenementen in oude en slecht geïsoleerde woningen. Een eerdere petitie van de UStG over invoering van de Wet aanpak Woonoverlast (de ‘aso-wet’) was succesvol. Sinds 1 september biedt die in Utrecht extra mogelijkheden overlastveroorzakers aan te pakken. •

 

Uit de Binnenstadskrant 3, 2020.
Geschreven door Ben Nijssen.


<< terug naar overzicht