Omgeving CS in 2018

Het zal wel niet mogen, een drone met camera laten vliegen rondom het Centraal Station. Maar stel dat het mocht, dan zou je hem kunnen dirigeren naar al die plekken waar in 2018 kleine (en misschien minder kleine) feestjes zijn.


Want er valt heel wat te vieren: allerlei projecten komen klaar. Het eerste feest was op 4 januari: een deel van het Forum, dat is de het wandelstrook op +1 niveau aan de Jaarbeurszijde van het station, ging open. Het stuk dat nu klaar is, verbindt CS, Stadskantoor en de Moreelsebrug. Het loopt over de in aanbouw zijnde langgerekte Knoopfietsenstalling. Vanuit die stalling kom je straks makkelijk op het Forum en dus ook op CS.


Maar ook aan de Binnenstadskant kan het glas geheven worden: het overkapte deel van het Stationsplein is eind januari klaar. De enorme steigers zijn dan afgebroken en het hoge dak op zijn kolossale palen en zijn halve bollen van doorzichtig kunststof is voor iedereen zichtbaar. In december stond het ook al ‘los’ op de palen, maar door de wirwar van steigers kon je dat toen niet zien.


Het Stationsplein verbindt Hoog Catharijne en het Centraal Station. Tegelijkertijd met de openstelling van het plein gaat de huidige, treurige bordkartonnen doorgang van HC naar het station dicht. Voetgangers op het plein die richting Smakkelaarsveld willen, kunnen straks met de roltrap naar beneden.


Horeca in overvloed
Aan horecavoorzieningen is ruimschoots gedacht. Aan het plein is boven de sporen een speciaal horeca paviljoen gebouwd. Een van de bedrijven daar wordt de Italiaanse keten Vapaino, die in de Neudeflat zou komen, maar daar werd tegengehouden door concurrentie-vrezende ondernemers uit de buurt.


Aan de overzijde van het plein, in het gebouw dat aan Hoog Catharijne is geplakt, komen acht ‘nieuwe horeca-concepten’, met daarboven, vanaf oktober, het enorme hoofdkantoor van Vodafone Ziggo. Eind 2018 zal ook het tweede deel van de Grootste Fietsenstalling Ter Wereld en het deel stationsplein erbovenop opengaan. Dan kun je van het Smakkelaarsveld dwars door de fietsenstalling naar het Vrouwe Justitiaplein fietsen. Tegen die tijd zullen het Noordgebouw, dat het station flankeert aan de kant van het Smakkelaarsveld (hotel, horeca en woningen; er hangt al een spandoek van een hotelketen aan) en het woongebouw (huurappartementen in het middensegment) van negentig meter hoog op de Sijpesteijnkade af moeten zijn.


Ingewikkeld geploeter
Of het Platform, de nieuwe naam van het Zuidgebouw dat aan de zuidkant van het station wordt gebouwd, bovenop het toekomstige busstation, ook nog in 2018 opgeleverd gaat worden is onzeker. In december lag de bouw helemaal stil wegens afstemmingsproblemen van twee aannemers. Het is daar superingewikkeld geploeter op de vierkante meter.


Wat het betekent voor de oplevering van de tramhaltes onder het gebouw is nog niet duidelijk. Maar waarschijnlijk zal de tram naar de Uithof de eerste tijd vanaf station Vaartsche Rijn vertrekken.


Optimistisch

Aan de westkant van het station is er dan intussen al weer van alles gebeurd: in februari de opening het World Trade Center met horeca op de onderste verdiepingen en de heropening van het kantoorgebouw de Knoop; de gestripte Knoop kazerne, met rijksdiensten, waaronder de belastingen. Tussen dit kantoor en de torens van de Rabobank is dan een tijdelijk horeca-paviljoen klaar; ooit komt daar een kantoortoren van negentig meter hoog. Vanaf de fietsroute naar de Moreelsebrug is tegen die tijd de Knoopfietsenstalling (3000 plaatsen) geopend en bereikbaar. In mei 2018 wordt de parkeergarage met achthonderd plaatsen onder het Jaarbeursplein opgeleverd. Daarna komt de inrichting van het gebied boven de garage aan de beurt.


Net als alle eerdere planning in het stationsgebied is ook deze planning aan de optimistische kant. Toch wordt 2018 een jaar waarin heel wat ongemakken rond het station verdwijnen.

 

Zie ook filmpje over Stationsgebied bij Camera Loopt 

Geschreven door Ben Nijssen
Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2018


<< terug naar overzicht