Nadenken over elke cm2

Andrea Berghuizen stapte in april na zeven jaar op als wijkregisseur Binnenstad. Geen live afscheid, maar online. Ze wordt programmamanager bij het Projectmanagementbureau. Ze blijft betrokken bij de Omgevingsvisie Binnenstad 2040. En werkt aan het verbeteren van de participatie, via actieprogramma Samen stad maken.

 

Nu is Berghuizen zelf aan zet, minder management en meer inhoud. ‘In de Binnenstad heb je met betrokken en enthousiaste mensen te maken die nadenken over hoe het beter kan. Dat is inspirerend. Ik vind het goed dat bewoners bij de gemeente aan de bel trekken als ze vinden dat het almaar drukker wordt.

 

Als wijkregisseur moest ik zorgen dat partijen met elkaar in gesprek gaan. En kijken wie er nog meer bij konden aanhaken. Verbinding is belangrijk.’ Het wijkbureau, de basis van een wijkregisseur, heeft in de Binnenstad met ruim 50 groepen contact. Beheergroepen, straatcomités, Verenigingen van Eigenaren, ondernemers; meer dan in elke andere wijk. De discussie over leefbaarheid en levendigheid is de essentie. ‘Bewoners, ambtenaren, bestuurders; iedereen heeft een eigen beeld. Maar wij moeten vooral niet sectoraal insteken. Niet dat elk clubje een eigen onderzoek doet, maar dat samen oppakken. En niet alleen in eigen verband vergaderen, maar het gesprek aangaan. Mijn overtuiging is dat je meer gemeenschappelijk hebt dan je denkt.’ Op diverse fronten werkt de gemeente zelf ook nog sectoraal. ‘Dat moet anders, het is belangrijk om vanaf het begin alle verschillende geluiden bij elkaar te brengen.’ Sinds het Wijkbureau in het stadhuis zit, start iedereen die betrokken is bij de Binnenstad donderdag op het stadhuis.

 
Andrea Berghuizen zegt ‘Verbinding is belangrijk. © Patrick van der Sande & Saar RypkemaAndrea Berghuizen zegt ‘Verbinding is belangrijk. © Patrick van der Sande & Saar Rypkema

Netwerkplek
‘Je kunt elkaar zo goed vinden binnen de grote organisatie. Zo zijn wij zichtbaarder voor bewoners, maar ook voor collega’s. Diverse professionals als het Buurtteam, de vegers, de sociaal makelaars van DOCK ontmoeten elkaar dan. En zelfs bij het koffie halen sta je al informatie uit te wisselen’.

 

In deze coronatijd loopt Berghuizen regelmatig een rondje langs de singel. Dan komt ze langs initiatieven waarbij ze betrokken was: de kano-opstapplaats, het kunstwerk Vanishing Stairs bij het Centraal Museum, de vergroening van de singels, activiteiten op het Wolvenplein, de fontein op het Paardenveld. Allemaal bewonersinitiatieven. ‘Zo goed om te zien. Mensen willen iets verbeteren en veranderen aan de stad en de gemeente faciliteert dat via het Initiatievenfonds’.

 

Maar er is nog veel te winnen. ‘Op de werf staat bijvoorbeeld een picknickbank met opschrift Hier niet zitten, privé. Terwijl het openbare ruimte is. In andere wijken vechten ze om elke vierkante meter, maar hier om elke vierkante centimeter. Daarom is het gesprek over hoe wij samenleven en elkaar aanspreken zelfs essentieel.’ •

 

Uit de Binnenstadskrant 3, 2020.
Geschreven door Elaine Vis.


<< terug naar overzicht