Leerkasteel Bijlhouwerstraat komt op de markt

Er is een redelijke kans dat het monumentale universiteitspand aan de Bijlhouwerstraat op de markt komt. De universiteit bezuinigt fors op haar ruimtegebruik en wil de circa 130 medewerkers, collegezalen en werkgroepruimten van het voormalig Physisch Lab elders onderbrengen.

 

De operatie is deel van een huisvestingsplan, waarmee de grootste vastgoedeigenaar van Utrecht tot 2027 zo’n 30 procent wil indikken. Het ruimtegebruik in de Binnenstad en De Uithof moet terug van 300.000 naar 230.000 vierkante meter. Daarnaast investeert ze zo’n 800 miljoen euro in de verbetering van het bestaande bezit. Een grote klap wordt gemaakt met de verhuizing van het University College naar elders. De campus in Oost is leuk voor het prestige van het University College. Maar qua exploitatie is het een molensteen. Er is nog geen overeenstemming over een nieuwe locatie. Het overleg stagneert vanwege corona. De coronacrisis heeft de mogelijkheden voor de afslankoperatie vergroot. Uit onderzoek is gebleken dat werkkamers vaak onbezet zijn. Tijdens de intelligente lockdown is veel ervaring opgedaan met thuiswerken, zodat nu extra winst kan worden geboekt.


bijlhouwerstraatIdeaal voor appartementen. Universiteitspand Bijlhouwerstraat. 
© Patrick van der Sande

Ook de Binnenstad moet meters inleveren. De woonlasten zijn daar gemiddeld 30 procent hoger dan in De Uithof. Dat komt onder meer door de monumentale behuizing en de inefficiënte inrichting. Ook de bibliotheek aan de Drift moet indikken voor werkkamers en studieplekken. Over de ontruiming van de Bijlhouwerstraat is overeenstemming. Het is niet aannemelijk dat de universiteit uit nostalgische overwegingen of prestige hier blijft. Daarvoor heeft het 80 meter lange complex een te grote marktwaarde. Het neoclassicistische gebouw werd rond 1877 gebouwd, toen de natuurwetenschappen in Utrecht floreerden en er nog geld was voor pronkzucht. Het lab werd gebouwd op de fundamenten van de middeleeuwse stadsverdedigingsmuur. Hier stond de Bijlhouwerstoren; het gilde leverde de bemanning. Ook de pelmolen (die het kaf van het koren scheidde) werd gesloopt ten behoeve van de wetenschap. Zo dicht bij het station Vaartsche Rijn met een feeëriek uitzicht op de singel, pal naast cultuur en met een reusachtige kelder is het aantrekkelijk voor peperdure appartementen. •

 

Uit de Binnenstadskrant 3, 2020.
Geschreven door Bert Determeijer.


<< terug naar overzicht