5000 m2 kunst in de oude bieb

12 november 2020
van de redactie

 

In de oude Centrale Bibliotheek op de Stadhuisbrug opent op 19 november een heus pop-up museum. Het van boekenkasten ontdane gebouw toont zich in zijn volle glorie. Hier is werk te zien van 70 nationale en internationale bekende kunstenaars, makers waarvan het merendeel een band met Utrecht heeft. UtrechtDownUnder, een project van Kunstliefde, duikt ook dit jaar op in de Binnenstad met actuele kunst.


Schilderijen, tekeningen, beelden, installaties, performances en video’s; tot 21 december is er een keur aan actueel werk te zien. Voor de afdeling Transformers maakte Roland Sohier een enorme wandcollage met de titel Carnaval is Over, een knipoog naar het begin van corona. Bij de Materiaalverleiders pakte Amerentske Koopman uit met een 10 meter lang schilderwerk op de muur. In de kelder, op de afdeling Kritische Geesten, is onder andere indringend werk te zien van Sadik Kwaisk Alfreji en Fernando Sanchez Castillo. Het Centraal Museum komt met video’s uit de collectie en toont werk van drie jonge kunstenaars. SETUP presenteert i.s.m. kunstenaar Casper de Jong de Sorry Not Sorry Machine. Hier is de bezoeker aan zet.


Versleten Marmoleum 
UtrechtDownUnder wil niet alleen kunst tonen maar ook een waardig afscheid nemen van de plek waar menigeen uren met de neus in de boeken zat. In het rijksmonument bekroont de kleurrijke glas-in-lood koepel uit begin vorige eeuw drie verdiepingen. Vanaf het balkon op de derde etage sta je oog in oog met de beelden van Pieter d’Hont in het timpaan van het stadhuis. De stad openbaart zich aan drie kanten, dichterbij dan vanaf de Dom, vol details.

schermuduUtrechtDownUnder: actueel werk in een vertrouwd gebouw © Luuk Huiskes

Leerlingen van de Nimeto bouwden weliswaar enkele noodzakelijke muurtjes om schilderijen op te hangen, maar de opzet van de organisatoren was om het pand zo veel mogelijk te laten zoals aangetroffen. Op de voormalige muziekafdeling is het herkenbare blauwe Marmoleum versleten. De sporen verraden waar vroeger de kasten stonden, daar is de vloer dof. Eromheen het resultaat van jaren goed boenen, een spiegelgladde maar versleten vloer. Het ontsierende systeemplafond, dat later in de jaren 80 is aangebracht, was voor sommige kunstenaars aanleiding voor nieuw werk.


Tijdslot 
De veiligheid van de bezoekers van de tentoonstelling heeft de volle aandacht. Op 5000 vierkante meter en met een tijdslot gaat de show door. Voor wie liever thuis blijft, is er een rijk gedocumenteerde catalogus te koop met kunstwerken, maar ook met foto’s van het lege gebouw. Het pand op de hoek Oudegracht/Stadhuisbrug/Choorstraat is niet altijd een bieb geweest: in 1850 werd het gebouwd als winkel, eind 19e eeuw werd het een filiaal van warenhuisketen V&D. V&D vertrok in 1974 naar Hoog Catharijne, daarna werd Utrecht de eigenaar. Op de eerste verdieping en hoger kwam de centrale bibliotheek. Die ging februari dit jaar naar de Neude; de gemeente gunde het pand in mei voor acht maanden aan kunstenaarsvereniging Kunstliefde. UtrechtDownUnder is uit noodzaak in het leven geroepen, als vervolg op de Utrechtse Salons die door het Centraal Museum in de jaren 90 georganiseerd werden. Organisator Kunstliefde realiseerde eerdere edities in de werfkelders en de voormalige gevangenis Wolvenplein. De kracht van UtrechtDownUnder ligt in de presentatie van actuele kunst voor een breed publiek op een bijzondere locatie.•

 

www.utrechtdownunder.nl 

Uit de Binnenstadskrant  nr 5  2020


<< terug naar overzicht