Horeca centraal in Tivoli Oudegracht

Er wordt hard gewerkt aan de uitwerking van de plannen voor de verbouwing van het oude Tivoli/NV-Huis op de Oudegracht. Deze zomer is het definitieve ontwerp klaar en als alle vergunningen binnen zijn mag projectontwikkelaar Stadswaarde starten met de uitvoering. Stadswaarde zegde toe om begin 2019 een informatiebijeenkomst voor de buurt te organiseren, maar die heeft nog niet plaats gevonden.


Volgens Jeroen Messemaeckers van de Graaff van Stadswaarde ligt de uitwerking op schema. Er is er al een aannemer geselecteerd en naar verwachting zal het vernieuwde complex eind 2020 opengaan voor het publiek. Dan is de Binnenstad een interessant project rijker geworden, maar het is jammer dat het voornamelijk bestaat uit voorzieningen is de sfeer van de horeca. Daardoor zal het bij Oudegracht 245 drukker worden. De buurtbewoners zitten daarop niet echt te wachten. Zij hadden gehoopt dat tenminste een deel van het complex gevuld zou worden met appartementen, een mogelijkheid die het bestemmingsplan openliet. Wel zijn er door de ondernemers afspraken gemaakt om aan- en afvoer te regelen, zodat er niet onnodige extra overlast komt.


scherm NV-Huis. Links de kinderdagverblijven, rechts de Regentenzaal © Ton Verweij
Achterkant van het NV-Huis. Links de kinderdagverblijven,
rechts de Regentenzaal © Ton Verweij

 

Een essentieel element in de plannen is het herstel in oude staat van de oorspronkelijke kloostergang (de huidige entree met de lange gang). Deze historische gang vormt straks een verbinding en looproute tussen de Oudegracht, de voormalige kloosterhof (nu garderobe c.a.) tot aan de Springweg. De kloosterhof wordt in ere hersteld en met een glasdak overkapt. Daar komt een ‘proeftuin’, waar producten als koffie, brood en bier worden gemaakt en verkocht. Wie dat gaan doen wordt pas bekendgemaakt als de contracten zijn getekend. De naam van bakkerij Bond en Smolders circuleert al enige tijd.


Culinaire hotspot
De ‘proeftuin’ sluit aan bij de grote zaal (voormalige Regulierenkerk) die inclusief podium wordt gehandhaafd voor kleinschalige culturele activiteiten voor een publiek van maximaal 200 personen. Ook aansluitend aan de ‘proeftuin’ komt een grand cafe? en de verdieping boven in de zaal wordt een restaurant. Stadswaarde wil dat het een ‘culinaire hotspot van Nederland’ wordt.


De noordelijke entree van het hoofdgebouw geeft straks toegang tot een zogeheten boetiekhotel (luxehotel met eigen sfeer) met 42 kamers, gerund door Utrecht City Concepts (Eye Hotel, Mother Goose, De Rechtbank, etc.). In het achterste deel blijven de kinderdagverblijven en komen ook nog kamers en studio’s voor het boutique hotel.


Geen splitsing

De gemeente geeft geen openheid over het bedrag dat Stadswaarde betaalt voor het complex. Het ligt wel boven de vastgestelde minimale verkoopprijs van € 2.697.000. De gemeente was bij het vaststellen van die prijs een pand met een WOZ-waarde van € 441.000 vergeten op te nemen maar het uiteindelijke bod schijnt wel boven de boekwaarde te liggen. In de verkoopovereenkomst komt een anti-speculatiebeding en worden afspraken vastgelegd om splitsing van het complex in de toekomst te voorkomen. Daarnaast blijft natuurlijk ook het bestemmingsplan gelden. De ’broedplaats’ Kytopia van muzikant Kyteman, die het oude Tivoli de laatste jaren gebruikte, heeft nog geen vervangende ruimte gevonden. •

 

Geschreven door Ton Verweij.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2019.


<< terug naar overzicht