Het beste drinkwater van de wereld

Tap leidingwater in je eigen keuken en verkoop dat in een mooie halfliterfles voor 9,50 euro. Een Utrechtse ondernemer kwam op dit idee. Een hele prijs, maar dan heb je ook wat: ‘s werelds beste water, beter ook dan elders uit Nederland en uit sommige delen van Utrecht.


Het waterleidingbedrijf Vitens noemt het aan de Binnenstad geleverde leidingwater ook wel ‘Soestse Pracht’ en ‘Beerschoten’. Sinds de aanleg van de waterleiding in de Binnenstad, 135 jaar geleden, wordt het gewonnen in de natuurgebieden Soesterduinen en Beerschoten. Het water komt diep – tussen 7 en 57 meter onder NAP – uit de zandgronden en is tussen de 100 en 1500 jaar oud. Qua smaak en kwaliteit behoort het tot de absolute top: het is zacht (hardheidsgraad 7,1 6,2 ºdH) en neutraal (pH7,9). Dat laatste is ook belangrijk voor aquariumvissen, om in te zwemmen dan. In Nederland is alle leidingwater goed. Er worden hogere eisen aan gesteld dan aan bronen mineraalwater. Kraanwater kan niet zoals een ‘Spaatje’ licht zout smaken. Dat het water voor de Binnenstad uit natuurgebieden komt, heeft als voordeel boven waterwinning uit boerenzandgronden in Oost-Nederland dat er geen risico is van vervuiling met meststoffen en landbouwgif. En de dieptewaterwinning is weer beter dan de oppervlaktewaterwinning in delen van WestNederland, waar extra gezuiverd moet worden en het water harder is en minder goed smaakt.


De stadspomp terug

Leidingwater is doorgaans duizend keer zo goedkoop als bron- en mineraalwater en – belangrijker – het is vierhonderd keer zo milieuvriendelijk. Verpakking en transport van flessenwater geeft een hoge CO2-uitstoot. Leidingwater is in principe geen ‘eindige’ grondstof. Het is geheel recyclebaar. Milieubelasting door leidingwater gebeurt meestal indirect, door verwarming bij douchen en koken.

Meer tappunten welkom © Saar RypkemaMeer tappunten welkom © Saar Rypkema


Anders dan de Utrechtse ondernemer van de dure flessen leidingwater het doet, zou het nog beter voor het milieu zijn om overal in de openbare binnen- en buitenruimtes van de Binnenstad gratis leidingwater aan te bieden en te promoten. Vitens heeft, deels gesponsord door particulieren en onderhouden door de gemeente, vijf drinkwatertappunten aangelegd in de Binnenstad: bij het stadhuis, Janskerkhof, Lepelenburgpark, Nijntjeplein en de oude waterpomp op de Mariaplaats. Die in Hoog-Catharijne en op de Neude zijn helaas verdwenen. Voor de hand liggende nieuwe plaatsen voor watertappunten zijn binnenruimtes zoals Hoog-Catharijne, Stadskantoor, Tivoli en in de bibliotheken, mede omdat bij vorst de buitenkranen dicht gaan. Stadspompen bij Pieterskerkhof, Geertekerkhof en Jacobikerk kunnen weer in bedrijf gesteld worden. Op drukke plekken, zoals op het Domplein en op de Oudegracht, moeten passanten overal tappunten kunnen vinden om hun flesje te vullen.


Veel toeristen komen uit gebieden waar leidingwater niet lekker en soms zelfs ongezond is. Bij meer tappunten is het handig om die te vermelden in alle bezoekersinformatie en meertalig toe te lichten hoe lekker, gezond en milieuvriendelijk het Binnenstadswater is, en wat de achtergrond is, bijvoorbeeld dat voor de aanleg van waterleiding in 1883 veel, ook jonge, Utrechters dagelijks bier moesten drinken omdat ze van het drinken van vervuild grachtenwater cholera en andere enge ziektes konden krijgen. Geen betere promotie voor milieu dan gratis ‘Soestse Pracht’. •


Geschreven door Onno Reichwein.
Uit de Binnenstadskrant nummer 4, 2018.


<< terug naar overzicht