Verticaal bos in Beurskwartier

Volgend jaar begint de bouw van de groenste wolkenkrabber van Utrecht en verre omgeving. Hij heet Wonderwoods. Hij bestaat uit twee torens en zal verrijzen tussen bioscoop Kinepolis en het Beatrixgebouw. Op de torens moet in totaal een hectare bos gaan groeien: 360 bomen en 10.000 struiken en heesters. Het wordt een terrasvormig gebouw met kantoorruimte en 390 woningen. In de plint komen onder meer winkels, restaurants en fitnessvoorzieningen. En dan is er nog het Playlab, een museum met interactieve exposities en ‘installaties op het snijvlak van kunst en technologie’. De volgende versie van Nemo Amsterdam?

 

Het groen van Wonderwoods zal fijnstof en CO2 opnemen, zuurstof produceren en verkoeling brengen. Bijzonder is de combinatie van wonen, werken en entertainment en vooral de opvallende verschijning. Het is dus geen vraag welk torengebouw in het Jaarbeurskwartier de meeste aandacht gaat trekken.

schermverticaalbos
Impressie van Wonderwoods 
 

Het groen van de oostelijke toren bevindt zich vooral aan de buitenkant, terwijl de begroeiing van de andere toren meer naar binnen toe zijn plaats krijgt. Op 25 meter hoogte wordt een wandelpark ingericht dat toegankelijk is voor iedereen die het gebouw bezoekt.

 

Eenzaam paradijsje?
‘De gemeente stelt strikte voorwaarden. De bebouwing van elk perceel dat ze in het Jaarbeurskwartier uitgeeft, moet de ambities qua duurzaamheid ook echt waarmaken’, zegt Timo Cents. De Utrechter werkt bij Arcadis in Amersfoort dat als de groene adviseur van Wonderwoods optreedt. Cents is landschapsarchitect. Maar wordt dit project straks niet een bebost paradijsje, eenzaam tussen bergen van beton? Of zal dit soort groene projecten straks juist de norm worden voor het wonen en werken in de stad? Zie bijvoorbeeld de schetsen voor het nabije Smakkelaarsveld: een parklandschap met glazen villa’s.

 

Utrecht kan in ieder geval steunen op vier jaar ervaring van het Milanese voorbeeld met een vergelijkbaar verticaal bos van dezelfde architect, Stefano Boeri. Dat verkleint de risico’s voor Wonderwoods. Timo Cents heeft intensief contact met het bureau van Boeri. Verder zijn er twee belangrijke Nederlandse partners betrokken voor wie het succes van Wonderwoods zwaar weegt: boomkweker Van den Berk en boomverzorger en groenaannemer de Koninklijke Ginkel Groep. Nederland beschikt sowieso over veel expertise rond de kweek en cultivering van stadsgroen. Voor de beworteling en de bewatering van de bomen, heesters en struiken worden speciale systemen ontwikkeld. In principe wordt al het hemelwater dat op het gebouw terechtkomt, opgenomen door het verticale bos.

 

De plantsoorten passen in het regionale ecosysteem. Bomen zullen verankerd worden met het oog op harde wind en worden vooraf al een tot twee jaar in een omgeving geplant die zoveel mogelijk lijkt op de reële situatie. Voor de verzorging krijgen de bewoners en gebruikers steun van hoveniers die tot groene alpinisten zijn opgeleid. Timo Cents: ‘Wij schatten dat het zeker een jaar of vijf zal duren voor je van een volwassen ecosysteem op en rond Wonderwoods kunt spreken. Insectenhotels en bijenkasten zullen hun werk doen en ook vogels zullen selectief aangetrokken worden.’

 

Bergtorens
Ook Parijs werkt momenteel aan een begroeide wolkenkrabber. De komende jaren zullen nog meer steden in Europa en het Verre Oosten (China) volgen. Veel dichterbij is bij de Beethovenstraat in Amsterdam ook een bosgebouw gepland onder de naam Valley – een dal tussen twee bergtorens. In dit project worden eveneens diverse functies gemengd. Naar verwachting zal Wonderwoods in 2022 gereed zijn. Het is al voor een deel verkocht aan ASR Vastgoed. Dat deel betreft onder andere de kantoorruimte, het Playlab en de parkeergarage. ASR is op meer plekken in Utrecht actief, bijvoorbeeld als eigenaar van het voormalige postkantoor.

 

Een interview met Stefano Boeri is te vinden op http://www.archidea.com/archidea-57 •

Geschreven door Charles Crombach en Erik van Wijk
Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2018


<< terug naar overzicht