Grachtensmart [1]

Het leed is nog niet geleden op de Kromme Nieuwegracht. Pas over ongeveer een jaar is de bestrating tussen Jeruzalemstraat en Hieronymusplantsoen weer op orde. Eind november is begonnen met de laatste fase van de restauratie van de wal- en kluismuren, na eindeloos gesteggel over de verdeling van de kosten. De werven zijn eigendom van de gemeente en de kelders van particulieren. Al die tijd ligt het autoverkeer op dit deel van Kromme Nieuwegracht reeds stil. Een deel van de woningen was twee jaar lang zeer moeilijk bereikbaar.

 

Nu wordt de laatste kelder bij huisnummer 68 aangepakt. De verzakte kelder en de gescheurde kluismuur worden grotendeels afgebroken en opnieuw opgebouwd. De naastgelegen kelder – bij voormalig huisnummer 70, maar behorend bij nummer 68 – vormt één constructief geheel met de andere kelder en is nu ook ontgraven. Deze kelder is nog goed, maar moet tijdens de restauratie van de andere kelder wel worden beschermd en gestut.

 

Dertig miljoen meer
Al bij al heeft het herstel van de wal- en kluismuren de gemeente ongeveer dertig miljoen euro meer gekost dan was ingeschat en het project duurt ook veel langer. Het is al vier jaar uitgelopen op de oorspronkelijke planning.

 

GrachtensmartVertrouwd beeld op de Kromme Nieuwegracht © Ton Verweij

 

De Antea Group, die door de gemeente werd ingehuurd om de overschrijdingen te onderzoeken, heeft veel kritiek op de gang van zaken. De problemen zijn niet alleen veroorzaakt door de complexiteit van het project, maar ook door het slechte management. Voor het resterende deel zal een nieuwe aanpak nodig zijn, met uitgebreider technisch vooronderzoek. Dit vergt weer de nodige tijd en tot zolang zullen er geen nieuwe uitvoerende werkzaamheden worden opgedragen. •

 

Uit de Binnenstadskrant Utrecht nr. 1, 2020.
Tekst door Ton Verweij.


<< terug naar overzicht