Gezonde boom kan stormpje aan

De meeste bomen in de Binnenstad overleefden al heel wat stormen. Toch valt er soms één om of komen er takken naar beneden. Dat levert gevaar op voor passanten.

 

Hoe de afdeling Stedelijk Groen & Bomen dit probleem aanpakt, vertelt Frank van den Brink, senior boomtechnisch adviseur bij de gemeente. ‘Een gezonde boom kan in principe elke normale storm doorstaan. Het gaat om de zwakke exemplaren die wij moeten opsporen’, zegt hij. ‘Om te beginnen inspecteren we alle bomen langs de openbare wegen en paden regelmatig visueel. Afhankelijk van de plek gebeurt dat eens in de een tot drie jaar. Op de werven doen we dit zelfs twee keer per jaar, in het Singelpark bijvoorbeeld één keer per jaar. Als we daarbij iets verdachts zien, doet een van onze boomtechnisch adviseurs nader onderzoek.’ Wat er bijvoorbeeld gesignaleerd kan worden, is zwamgroei, ziekte, scheefstand en dode of slechte aanhechting van takken. Als daar aanleiding toe is, wordt er iets ondernomen, zoals het snoeien van de kroon.

 

Trekproeven
Ook kunnen we trekproeven laten doen om te kijken hoe stabiel de boom is en hoeveel wind hij kan doorstaan. Gespecialiseerde bureaus schakelen we daarvoor in. Het gaat als volgt: met behulp van een lierkabel wordt kracht uitgeoefend op de boom. Elektronisch meters registreren het kantelen en de buiging van het stamhout. Een computerprogramma analyseert de resultaten. Daaruit komt dan een advies voor het verdere beheer van de boom.’ Van den Brink: ‘Het kan bijvoorbeeld zijn dat de kroon er tot een bepaald percentage af moet, maar vaak zijn er ook geen ingrepen nodig.

 

Trekproef op de Oudegracht © Ton VerweijTrekproef op de Oudegracht © Ton Verweij

 

Bij de bomen op de werven ligt het allemaal wat ingewikkelder. Ze hebben daar te weinig ruimte om een groot wortelgestel te ontwikkelen. Ze zitten vaak met de voeten in het grondwater en min of meer klem tussen de kademuren en de werfkelders. Ze vragen extra zorg en zijn wat gevoeliger voor de wind. Soms zit er niets anders op dan kappen. De gemeente moet daarvoor, net als iedereen, een velvergunning aanvragen met alle procedures van dien. Ook geldt gewoon de herplantplicht, wat betekent dat er zo dichtbij mogelijk ter compensatie een nieuwe boom moet komen. De nieuwe bomen staan al klaar in onze kwekerij.’

 

Grond opzuigen
Volgens Frank van den Brink doet de gemeente er alles aan om de bomen zo gezond mogelijk te houden zodat ze zo lang mogelijk kunnen blijven staan. Maar bomen worden ook oud en zijn ook vatbaar voor ziektes. Bij de aanleg van leidingen worden er zware eisen gesteld om de bomen te ontzien. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld verplicht om de grond rondom de boom op te zuigen in plaats van uit te graven. Dit voorkomt zware beschadiging van het wortelgestel en het is zichtbaar waar in de grond ruimte zit. Volgens Van den Brink is de aanleg van de stadsverwarmingsleidingen bij het Hieronymusplantsoen een goed voorbeeld hoe het kan. •

 

Geschreven door Ton Verweij
Uit de Binnenstadskrant, editie 5 - 2019


<< terug naar overzicht