Flora’s Hof: groene oase onder de Dom

Op de plaats van het vroegere Bisschoppelijk paleis aan de voet van de Domtoren kun je een heerlijk rustige ommuurde openbare binnentuin vinden. Het initiatief voor deze tuin is zeven jaar geleden genomen door de Stichting Vrienden van Flora’s Hof waarvan Ronald Trum voorzitter is. Ronald Trum was tot voor kort werkzaam bij Toerisme Utrecht en is ook initiatiefnemer van “De open tuindagen” in Utrecht.

Het Hof is ingericht in de tijdgeest van de 19e eeuw. Vanaf 1803 was de stadskwekerij van de beroemde hoveniers- en tuinarchitectenfamilie van Lunteren op die plaats gevestigd. Haar woonhuis en oranjerie is tegenwoordig de Librisboekhandel (Steven Sterk) in de Servetstraat. Die kwekerij was een stuk groter dan het huidige hof en liep door tot aan het Domplein. In 1943 kwam er een eind aan de kwekerij en waren er al huizen naast de Domtoren in gebouwd. Lange tijd heeft het hof achter de monumentale toegangspoort uit 1634 er verwaarloosd bij gelegen.


Het ontwerp van de tuin is verzorgd door een hoveniersbedrijf, die nog steeds het groot onderhoud uitvoert. Enthousiaste vrijwilligers zorgen voor het reguliere onderhoud. Het plantentheater, een etagere van 3 verdiepingen, is gevuld met potplanten. De opvallende Versaille kuipen worden elk jaar opnieuw gevuld. De kuipen refereren aan het vroegere gebruik door de Van Lunterens van het pand Servetstraat 5 als oranjerie. In het perk in het midden staat, volgens de 19e eeuwse mode, een (winterharde) palm.

Eenjarige planten worden voor gekweekt in koude kweekbakken, die tegen de muur bij de ingang staan. Er is een pergola gevormd van perenbomen deze zijn bijna tot wasdom gekomen. Op de tuinmuur staat een kleine zonnewijzer die met hulp van een donatie van de Duitse Orde is geplaatst  en in de tuin staat een drinkfontein die een kopie is van historische fonteinen die op verschillende plaatsen in Utrecht en Maastricht stonden. Een dergelijke kopie staat ook op de hoek van de Biltstraat en de FC Donderstraat. Karakteristiek voor het hof zijn de ornamenten met St. Maarten afkomstig uit het pandhof van de Dom. Het hof geeft ook toegang tot de werkplaats van het museum van Speelklok tot Pierement.

Het hof is inmiddels een groene oase en een populaire plek voor inwoners van Utrecht en bezoekers van onze stad.

Zie: http://www.florashof.nl/over-floras-hof/

 

Vrijwilligers gezocht voor onderhoud tuin Flora’s Hof.

Op dit moment is er behoefte aan twee vrijwilligers die het tuinteam kunnen versterken om gemiddeld eenmaal per drie weken samen de tuin onderhouden. Voor het hele jaar is er een onderhoudskalender opgesteld. Geboden wordt: veel waardering van de bezoekers; eenmaal per jaar een tuin historisch uitje; twee vrijwilligers borrels en een welkomstgeschenk.

Contactpersoon: Ronald Trum; ronaldtrum@gmail.com of 06 - 22 74 87 50 


<< terug naar overzicht