Explosie van hotelkamers

Niet met angst en beven, maar wèl met licht gefronste wenkbrauwen kijkt Hotel Overleg Stad Utrecht (HOST) naar de razendsnelle toename van het aantal hotelkamers in de stad en naaste omgeving. Bij de huidige 1600 kamers komen er in de zeer nabije toekomst zeker duizend bij. Die projecten zijn al in uitvoering of beginnen binnenkort.


In de Binnenstad komen er onder meer drie hotels bij in het Stationsgebied en één in de Westerkerk op de Catharijnekade. Net buiten de singel verandert de voormalige Citroëngarage Bol (nu kringloopwinkel, Rotsoord) in een hotel met 250 kamers. De afgelopen vijf jaar nam in Utrecht het aantal hotelkamers al fors toe. Aan de bezettingsgraad heeft dat niets veranderd, die bleef 68 procent. Op jaarbasis is er dus 32 procent overcapaciteit (ter vergelijking: Amsterdam heeft een bezettingsgraad van 90 procent). Utrecht moet snel een plan maken om ervoor te zorgen dat straks, als die duizend nieuwe kamers beschikbaar komen, de bezettingsgraad in elk geval op peil blijft. Dat vindt Leo Hollman, onderdirecteur van hotel Karel V en tevens voorzitter van het HOST. Dat plan is er dus nog niet. Er is ook geen organisatie die voldoende is opgetuigd om het te maken en uit te voeren. Weliswaar is er een Utrecht Convention Bureau, onderdeel van Toerisme Utrecht, maar dat is klein en heeft weinig geld.Succesvol
Anders dan bijvoorbeeld Amsterdam moet Utrecht het vooral hebben van zakelijk bezoek. Hollman: ‘Utrecht is de reisbestemming van zakenlui. Die kunnen vrijwel altijd ook hier in de stad overnachten. Het komt niet vaak voor dat alle hotels vol zitten. We hebben het geluk dat de stad zeer succesvol is. De universiteit groeit als kool. De bedrijvigheid neemt toe. Daarom stijgt het totale aantal overnachtingen.’ Maar straks is er meer nodig, ook om de stille perioden waarin de bezettingsgraad ver onder de 68 procent is, te overbruggen. In de hotels is het stil in de schoolvakanties en (van oudsher) in de maand januari. In haar hotelnota ‘A room with a view’ moedigde de gemeente hotelondernemers aan om in Utrecht een bedrijf te beginnen. Een prima vestigingsplaats, zo werd gezegd, centraal in Nederland, van alle kanten met alle vormen van vervoer goed bereikbaar. Hollman: ‘Utrecht is inderdaad de stad bij uitstek om af te spreken.’ Maar de hotelbranche moet het vooral hebben van meerdaagse congressen (‘wereldwijd een miljardenmarkt’) en die zijn er onvoldoende. Grote congressen kon Utrecht vroeger niet aan wegens de vrij beperkte hotelkamercapaciteit, en sommige kleinere congressen die de stad wel had kunnen herbergen kozen toch voor een andere plaats.
Met alle nieuwe hotelbedden erbij kan Utrecht straks bijna alle congressen aan. Hollman vindt Tivoli/Vredenburg de ideale plaats om die congressen te houden.


Sterren
De hotels die binnenkort openen hebben allemaal vier sterren, zijn van alle gemakken voorzien. Grote hotels voor de zakelijke bezoeker zijn er dan meer dan genoeg. Mocht de werving van congressen in Utrecht niet voorspoedig verlopen dan wordt de spoeling dun.


Ook Karel V, het enige vijf sterrenhotel van de stad, krijgt het dan lastiger. Onderdirecteur Hollman: ‘Al die vier sterrenhotels zijn duidelijk concurrenten’. Volgens hem is er nog wél ruimte voor kleinere, bijzondere hotels, voor zorghotels en voor een paar hotels in het goedkopere segment, zoals Stayokay. Dat de gemeente airbnb’s aan regels bindt vindt hij trouwens een goede ontwikkeling. ‘Ik heb zelf niets tegen airbnb’s, mits ze zich aan dezelfde veiligheidsregels moeten houden als wij en net als wij toeristenbelasting betalen. ‘Ik wil de concurrentie wél in de ogen kunnen kijken’. •


Uit de Binnenstadskrant nummer 1, 2017


Geschreven door Dick Franssen
Fotografie door Sjaak Ramakers


<< terug naar overzicht