'Er gaan klappen vallen'

Wat Leo Hollman van hotel Karel V twee jaar geleden in de Binnenstadskrant aankondigde wordt nu door de gemeente bevestigd: op korte termijn ontstaat in Utrecht een fors overschot aan hotelbedden. Arno Ruis (economische zaken, gemeente) rekende de wijkraad voor dat het aantal kamers in 2,5 jaar groeit van tweeduizend naar tenminste drieduizend.  Ruis: ‘Er gaan klappen vallen.’ Hij bepleit daarom bij de politiek een voorlopige stop. Er zijn trouwens al een paar aanvragen geweigerd.


Leo Hollman zei in januari 2017 dat de Utrechtse hotels de geleidelijke groei vanaf 2010 redelijk hadden opgevangen. De bezetting bleef op een aanvaardbare 68 procent (Amsterdam 90 procent).  

 

Stationsgebied
Volgens Ruis gaat de toename nu duidelijk veel te snel. Op den duur is drieduizend kamers misschien een goed aantal voor Utrecht, maar voorlopig is het te veel. Vooral het Stationsgebied is debet aan de enorme groei. In het Poortgebouw (het dunne gebouw met de gekleurde platen) opent een investeerder uit Singapore op de bovenste zes verdiepingen twee hotels: Crowne Plaza en Hampton bij Hilton. Ze zijn klaar, respectievelijk bijna klaar. Crowne heeft 128 kamers, Hampton 192.

 

schermhotels
Inntel Hotels in aanbouw in het Stationsgebied (foto: Dick Franssen)

  

Bovenin hotel Intell, in het Noordgebouw, hoek Smakkelaarsveld, branden de lampjes al.  Er komen 162 luxe kamers.  Aan de andere kant van het station verrijst de Anrath Galaxy Tower, even hoog als het Stadskantoor. Over 2,5 jaar opent het zijn deuren: 250 hotelkamers op de onderste verdiepingen en daarboven 250 woningen.

 

Oude Binnenstad
Niet alleen in het Stationsgebied , maar ook andere plekken in de Binnenstad komen er hotelbedden bij, bijvoorbeeld op de Catharijnekade (Westerkerk), in de Keistraat ( Polmanshuis), in Achter Sint Pieter (hotel Beijers) en op de Vismarkt (‘kleinschalig stadshotel’). De laatste twee projecten zijn initiatieven van Bert Degenaar, ondernemer uit Oud-Zuilen.  Eind vorig jaar kocht hij ook het uit staal en glas opgetrokken  ‘huisje van Sluijmer’ op de hoek van de Drift en de Kromme Nieuwegracht. Hij maakt er een B&B van. Net buiten de Binnenstad, in Lombok, ging in januari The Anthony Hotel open, 91 lofts en suites in het parochiehuis en klooster St. Antonius. Een groot budgethotel (Maar wat is budget in Nederland? Een 2 persoonskamer in de Stay Okee Neude kost bijna honderd euro) komt op de plaats van de nu leegstaande Citroëngarage tegenover station Vaartsche Rijn.

 

Congressen
Hotels in Utrecht moeten het vooral hebben van congresgangers. Dit in tegenstelling tot Amsterdam, waar de zestien miljoen jaarlijkse overnachters (in Utrecht ruim 700.000)  voor het merendeel toeristen zijn. Om de bezettingsgraad van de hotels op peil te houden moeten er dus veel meer congressen komen. Leo Hollman betwijfelde twee jaar geleden sterk of Utrecht Marketing die opgave aan kan. Zie ook: Explosie van hotelkamers.


Geschreven door Dick Franssen / 20 januari 2019.


<< terug naar overzicht