Dreigen helpt

De stap van directeur Freeke van TivoliVredenburg om het kinderfeest Cowboys en Indianen te schrappen na een bedreiging van Grauwe Eeuw-activiste Anousha Nzume, doet denken aan een voorval op de School voor Journalistiek, jaren geleden.


Elk week organiseerden studenten daar een ontmoeting met een bekende Nederlander, meestal iemand uit de media. Het was een soort College Tour avant la lettre. In verkiezingstijd werd besloten Hans Janmaat uit te nodigen, leider van de anti-immigratiepartij Centrum Democraten. Janmaat had toen al een veroordeling achter de rug omdat hij ‘Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af’ had gezegd. Van hem was ook de uitspraak ‘Vol is vol’.


Het zou een mooie middag kunnen worden. De rechtse politicus tegenover een zaal vol kritische jongelui. Maar het ging niet door. Een docent stapte naar de directie en dreigde ontslag te nemen als Janmaat zou komen. Hij was bang dat Janmaat de aankomende journalisten zijn gedachtengoed zou aanpraten. De directie zwichtte.


Renegaten
De docent was iemand die het in het verleden altijd hard speelde. Hij stond bekend om zijn onverbiddelijke stukjes in de communistische krant De Waarheid over afvallige partijgenoten (‘renegaten’). Erger zinken kon je volgens hem niet.


Toen hij docent werd had hij het communisme al lang afgezworen. Maar het onverdraagzame was hij toch nog niet helemaal kwijt.?Niettemin: zijn Janmaat-actie is beter te plaatsen dan die van de Grauwe Eeuw tegen het Cowboy- en Indianenfeest. Volgens Anousha Nzume, die Freeke dreigde met het schrappen van een congres dat zij had georganiseerd, is een Wilde Westen-kinderfeest puur racisme. Alsof het de cowboys waren die de indianen uitroeiden. Dat deden niet zij, maar het Amerikaanse leger.?Wat je zegt, wat je verzint, het luistert tegenwoordig nauw. Neem de Utrechtse lijsttrekker van de PVV die voor een plaatselijke radiozender zei dat de moskee op het Westplein wat hem betreft wel mag afbranden. Niet zo handig. Maar het is wel een heel lelijk gebouw op een heel dominante plaats. En wat de iman er verkondigt komt rechtstreeks uit het Ankara van Erdogan. •


Geschreven door Dick Franssen.
Uit de Binnenstadskrant nummer 2, 2018<< terug naar overzicht