Dom viert halve eeuw rust én reuring

De Domkerk viert dit jaar een feestje. Niet omdat het vervangen van vallende stenen is begonnen, maar omdat het citypastoraat 50 jaar bestaat.


Dominee Hans van der Werf (1926-1979) begon in 1970 met het opbouwen van een nieuwe protestantse gemeente in de monumentale (ooit kathedrale en dus katholieke) kerk. Als dominee kleedde hij de eredienst op z’n ouderwets aan met getijdengebeden op specifieke tijdstippen en met grondige lezing van de bijbel. Hij wilde niet elitair zijn, blijkt uit zijn biografie, maar een breed publiek bereiken met het verhaal van de bijbel.

Hij legde vooral de nadruk op maatschappelijke betrokkenheid omdat de kerk naar zijn opvatting letterlijk en figuurlijk midden in de stad Utrecht staat. En te maken heeft met een samenleving die steeds minder aan geloof ‘doet’. Zo kwam hij met jongerenwerk, kunst en cultuur in de kerk en met godsdienstonderwijs op scholen.

Landelijke uitstraling
De Domkerk noemt zich tegenwoordig een kerkelijk centrum met een landelijke liturgische uitstraling en professionele kerkmuziek die in onze ‘als consumptief beleefde samenleving als een vingerwijzing naar een andere, hogere werkelijkheid overeind blijft’. Zo.

Vanwege het jubileum organiseert het citypastoraat op 14 mei een symposium over de toekomst van de kathedraal als hedendaagse citykerk. De organisatoren geven alvast een hint. Een citykerk onderscheidt zich van musea of andere monumenten doordat die spiritualiteit biedt en een oord van stilte en rust is in een verder zo turbulente stad. •


De kerk en crisis
De Domkerk is nu al enige weken voor publiek gesloten. Ook de viering van het jubileum zal er anders uitzien. Het coranavirus legt de gemeenschap grenzen op. 

Pasen is het Hart-feest van de Domkerk, het Domplein is het hart van de stad. In andere jaren was er de mogelijkheid tot meevieren van ‘s avonds laat beginnend met de Paaswake tot in de vroege ochtend, die begon met de paasjubel en het luiden van alle klokken van de Domtoren.

'Als de mensen niet naar de Dom kunnen komen, komt de Dom naar hen. In deze stille tijd, op weg naar Pasen, willen we als Domkerk de fysieke afstand figuurlijk overbruggen. In de paasnacht leggen we in de Domkerk een Hart van Licht, als teken van het feest van Pasen en we leggen op het Domplein een groot Hart neer. We maken er een opname van zodat iedereen op Paasmorgen dit verbindende gebaar kan zien', aldus woordvoerder Marco van der Werf.

Wat er in de kerk gebeurt is te volgen via You Tube
 
 

Uit de Binnenstadskrant nr. 2, 2020
van de redactie
(aangepaste tekst 9 april)


<< terug naar overzicht