ConcertLab Leeuwenbergh

Cellist Gavriel Lipkind, de nieuwe huurder van Gasthuis Leeuwenbergh, is opgelucht. De vergunningen zijn binnen om verder te werken aan de interne verbouwing en aan een nieuwe entree. Juridische problemen rond de verwijdering van het Schweitzerorgel uit het gebouw hadden het werk flink opgehouden.


‘Alle focus is nu gericht op de realisatie van ConcertLab, een plan dat ik al jaren heb’, zegt Lipkind. ‘Ik heb lang naar een locatie gezocht en ben reuze blij met dit monument dat beschikt over een fantastische akoestiek. Het is een unieke ambiance om te filmen.
Ik bof enorm dat het gerenommeerde architectenbureau Studio Merk X uit Amsterdam en een collectief van specialisten tijd hadden om het verbouwingsplan te maken’.


Gabriël Lipkind © Patrick van der Sande
Gavriël Lipkind @ Patrick van der Sande


Lipkind (1977) geboren in Israël uit een geëmigreerde Russische familie, is een gevierd cellist, die met beroemdheden als Gidon Kremer en Yehudi Menuhin speelde en vele prijzen won. Samen met zijn vrouw Anna, die violiste is, speelde hij in het Lipkind Quartet. Met eigen middelen, maar ook met onder meer een lening van de Triodos Bank en hulp van de voormalige eigenaar Stichting Gasthuis Leeuwenbergh en van (toekomstige) sponsoren, wil hij zijn droom ConcertLab verwezenlijken.

Muziekvideo’s
ConcertLab heeft drie poten: een high tech filmstudio voor klassieke muziek, een concertzaal met mogelijkheid tot verhuur, en distributie van muziekvideo’s. Inspirerende musici zullen worden uitgenodigd om hun favoriete muziek op een geheel nieuwe wijze vast te leggen op video. Deze studio-opnames (zonder publiek) komen online beschikbaar, zowel op social media als op meer traditionele platforms. In september 2020 opent het concertseizoen in Leeuwenbergh. Musici komen voor enkele dagen om een video op te nemen, waarna ze voor publiek zullen optreden. Lipkind: ‘Stel je een live TV-show voor, maar dan met muziek in plaats van gesprekken. Dat betekent dus ook dat we per keer niet één, maar meerdere musici in een afwisselend programma presenteren.’ Na afloop is er gelegenheid om nader kennis te maken met de musici en vinden er interviews plaats.


Het platform
Kamermuziek viert hoogtij en Lipkind’s ideaal is, dat ConcertLab hèt platform voor dit genre wordt, nationaal en internationaal. Hij werkt samen met het Koninklijk Conservatorium Den Haag om geluidstechnici in opleiding werkervaringsplekken te bieden. Er is een indrukwekkende lijst van bekenden uit de muziekwereld, die hem ondersteunen. Lipkind vindt het voor zich spreken dat de omwonenden van Leeuwenbergh op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen’. Met hulp van vrijwilligers wil hij het ConcertLab uitbouwen; er komt een oproep op de website, die naar verwachting begin volgend jaar start.


Vanaf maart 2020 is het rijksmonument, op momenten dat het niet in gebruik is voor Lipkind’s eigen projecten, te huur voor festivals, conferenties, tentoonstellingen of een privé-bijeenkomsten zoals een begrafenis of een diner. Ook film-, CD, fotoshoot producers zijn welkom. Huize Molenaar, Oud London en andere cateraars worden mogelijk partners van ConcertLab. •

 

Geschreven door Anna Sterk
Uit de Binnenstadskrant, editie 5 - 2019 


<< terug naar overzicht