Collectie Universiteitsmuseum ingepakt

Vrijwilligers en medewerkers van het Universiteitsmuseum zijn druk bezig het pand aan de Lange Nieuwstraat leeg te halen. De collectie gaat naar een depot. 3000 voorwerpen worden uit de zalen gehaald, bekeken hoe ze eraan toe zijn, schoongemaakt en ten slotte ingepakt. Sommige zaken (bijvoorbeeld de deeltjesversneller) zijn supergroot en loeizwaar, die moeten uit elkaar.


Het universiteitsmuseum begint 25 april met een verbouwing. Het pand moet anders, want het kan de bezoekersstroom op drukke dagen niet aan. Over twee jaar gaan de deuren weer open voor het publiek. Ooit was gerekend was op 25.000 volwassenen en kinderen per jaar, maar het zijn er minstens drie keer zo veel. Soms honderden op een dag. De verwachting is dat het museum de 100.000 bezoekers per jaar kan aantikken.

 

scherminibieb
© Universiteitsmuseum 


De entree wordt groter om de mensenmassa op te vangen, zodat bezoekers tijdens de schoolvakanties niet meer op straat in de rij hoeven te staan. Ook komt er meer ruimte voor praktische zaken als wc en garderobe. En natuurlijk voor (actuele) tentoonstellingen. Rolstoelers moeten zich makkelijker door het pand kunnen bewegen.


De echte verbouwing duurt nog minstens een jaar. In die tijd is de collectie slechts beperkt te bezichtigen; wie dat wil moet een verzoek indienen (dat kan worden afgewezen). De universiteit heeft bij de verbouwplannen wel water bij de wijn moeten doen. Dat alles vanwege de architectonische waarde van het gebouw.


Houten doos
De gevel en indeling van Lange Nieuwstraat 106, ontworpen door architect Koen van Velsen, is namelijk bijzonder. Het pand kreeg in 1996 de Rietveldprijs. Achter een glazen pui is in de vorige eeuw een houten doos aangebracht. Die loopt door tot de tweede verdieping en verbindt de oudbouw van het voormalige botanische lab met nieuwbouw.
De kwestie liep hoog op; er kwam zelfs een stadsgesprek over de potentiële nieuwe aanblik. Architectenbureau De Zwarte Hond, dat de vernieuwing gaat doen, heeft overlegd met Van Velsen. Daar is een compromis uitgekomen.

De ambitie van het Universiteitsmuseum is om straks, als het weer opengaat, een museum te zijn waar de bezoeker zelf onderzoeker wordt. •

 

Uit de Binnenstadskrant nr. 2, 2020
Geschreven door Ineke Inklaar


<< terug naar overzicht