Bouwen, altijd maar bouwen

De Domstad schiet naar de 400.000 inwoners, tienduizenden woningen moeten erbij en liefst ook nog een massa banen. Maar Utrecht explodeerde al eerder: in een periode van enkele decennia na de oorlog werd de ene wijk na de andere aan de stad toegevoegd en gingen flatgebouwen als paddenstoelen de hoogte in. Woonwijken zoals Kanaleneiland, Hoograven en Overvecht, maar ook industrieterreinen als Lageweide werden uit de grond gestampt; Utrecht verdubbelde zo wat qua oppervlak.


Deze stedelijke expansie is spannend beschreven en fraai in beeld gebracht in de publicatie Utrecht Bouwt 1945-1975, een kloek boek van 184 pagina’s met een stevige omslag. De stijl is prettig toegankelijk en het zit vol sterk beeldmateriaal. Vooral de stemmige zwartwit foto’s zijn een lust voor het oog. Elk van de elf hoofdstukken brengt een stadsuitbreiding en of -vernieuwing tot leven en is bovendien verrijkt met pittige typeringen van architecten, kunstenaars en gebouwen die het moderne Utrecht gingen bepalen. Dat geldt niet alleen voor de buitenwijken, maar ook voor de Binnenstad: de Jaarbeursgebouwen, het SHV-kantoor, de Neudeflat en de rigoureuze doorbraakplannen worden door de auteurs onder handen genomen, net als het spectaculaire Hoog Catharijne - het slothoofdstuk.


Vliegveld

In de inleiding lezen we dat Berlage een eeuw geleden al een uitbreidingsplan voor de stad inclusief vliegveld schetste die 450.000 mensen zou moeten huisvesten - een verdrievoudiging van het toenmalig inwoneraantal. Iets te ambitieus, omdat daarvoor omvangrijke annexaties nodig waren. Pas in 1954 was de eerste grensuitbreiding een feit. Burgemeester De Ranitz beoordeelde in 1969 Kanaleneiland als zeer geslaagd: ‘in tien jaar tijds groeide hier een stadswijk waarop Utrecht trots kan zijn. Zonder overdrijving kan van een revolutie gesproken worden.’ De auteurs van boek zijn Arjan den Boer, kunsthistoricus en publicist, vooral bekend van zijn stukken in DUIC, Bettina van Santen, publicist en adviseur bij de afdeling Erfgoed van de gemeente en Ronald Willemsen, architect en directeur van bureau Asnova. Stichting Matrijs is de uitgever (zonder winstoogmerk). De uitgave werd vooral mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht en gesteund door tal van cultuurfondsen en andere sponsoren.


Uitgeverij Matrijs,184 bladzijden, € 24,95

Geschreven door Charles Crombach.


<< terug naar overzicht