Binnenstad blijft hart van de stad, daarbuiten vier nieuwe stadskernen

26 januari 2021
door Elaine Vis

 

Utrecht wordt een ‘10-minutenstad’ met vier nieuwe stadscentra; openbaar vervoer, groen, sport, onderwijs en cultuur zijn ‘binnen 10 minuten’ bereikbaar vanaf woon- of werkplek. Dat staat in de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 (RSU 2040) die gisteren door het college naar de Gemeenteraad is gestuurd. In 2040 telt de stad 455 duizend inwoners, 100 duizend meer dan nu. Het college wil deze ontwikkeling in goede banen leiden. De stad moet leefbaar blijven en daarom moet het aantal woningen, banen en voorzieningen meegroeien. Dit heeft ook effect op de Binnenstad.

schermRafelrandCentrumJongeren afgelopen zomer aan de rand van het Centrum op het Jaarbeursplein © Werry Crone

 

De hele transitie zal alles bij elkaar zo’n 7,1 miljard euro. Klaas Verschuure hoopt dat de RSU een nieuwe standaard voor stedelijke ontwikkeling is. De menselijke maat van Utrecht spreekt velen aan. Voor de bewoners van de Binnenstad is alles nu dichtbij. Dagelijkse voorzieningen zijn goed te voet of met de fiets te bereiken. Het openbaar vervoer ligt op een steenworp afstand. Dat moet ook zo in de toekomst zijn bij de nieuwe stadskernen.


In de hele stad moeten de maatschappelijke voorzieningen, voorzieningen voor sport, onderwijs, cultuur en OV en winkels ‘binnen 10 minuten’ te bereiken zijn vanaf de woon- of werkplek. Vandaar dat er nieuwe stadscentra ontwikkeld worden in Leidsche Rijn Centrum-Lage Weide-Cartesius-Werkspoorkwartier- Zuilen, Overvecht, Utrecht Science Park-Rijnsweerd-Galgenwaard en Lunetten-Koningsweg (Utrecht Oost) en Papendorp-Galecop-Westraven-Laagraven (A12-zone). Tevens worden dit de knooppunten voor het openbaar vervoer.

De oude binnenstad blijft het hart van de stad, maar de nieuwe plannen zullen de Binnenstad deels ontlasten, ondanks de enorme groei van Utrecht. •

Meer informatie over het concept RSU 2040 is te vinden op ruimtelijke-strategie-utrecht-2040


INSPRAAK
Het college heeft de concept RSU 2040 vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode loopt van 27 januari 2021 tot en met 10 maart 2021. Inspraakreacties sturen naar rsu@utrecht.nl. of Gemeente Utrecht Ontwikkelorganisatie Ruimte t.a.v. Inspraak RSU2040 Postbus 16200 3500 CE Utrecht. Speciaal voor inwoners is een aparte online informatiebijeenkomst op dinsdag 16 februari tussen 19.00 en 20.00 uur. Hier kunt u zicht aanmelden voor deze bijeenkomst. Deze bijeenkomst is op dat tijdstip live te volgen. U kunt online vragen stellen. De bijeenkomst is ook achteraf online terug te zien.

 


<< terug naar overzicht