Anders kijken naar de singel

Elk seizoen biedt de singel bekoring. De lente is mooi met het ontluikende groen, de zomer met de dichte begroeiing en zijn schaduwspel, de herfst met de vele kleuren en de winter met zijn silhouetten vooral als sneeuw gevallen is. Om de wandelaar anders te laten kijken heeft de initiatiefgroep Vergroening Singel een audiotour ontwikkeld.

 

De audiotour kan op een smartphone geladen worden en vertelt in gesproken tekst en beelden het verhaal rond de singel. Hoofddoel van de initiatiefgroep was om te wijzen op haar projecten. Dat blijkt nodig, want zonder aanwijzingen wandelt iemand daar gewoon langs. Enerzijds goed omdat dit bewijst dat de aangebrachte voorzieningen, zoals drijvende eilanden en fauna-uittreedplaatsen, niet storend zijn. Soms zijn zelfs foto’s nodig om ze te vinden. De trap achter het Centraal Museum is niet zo moeilijk te ontdekken, maar dat het een kunstobject is en wat het doel ervan is weten de meesten niet. De audiotour vertelt erover.

 

Zocherdetails
Niet alleen de projecten van de initiatiefgroep worden toegelicht, ook wordt gewezen op typische Zocherdetails, op de structuur van de watergangen, waar en wanneer er singeldelen hersteld zijn en hoe. Aan de hand van foto’s kunnen planten worden herkend. De audiotour vertelt ook dat je sommige details niet kunt zien omdat het zich onder water afspeelt, maar dat ook dit van groot belang is voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Ook voor diegenen die denken de singel goed te kennen biedt de tour interessante informatie en een nieuwe kijk op de omgeving van de singel. •

 

De tour is via de de app izi.TRAVEL te downloaden. Zoek in deze app naar Groen rond de Singel. Download deze thuis op je smartphone. Tijdens de wandeling heb je geen internet nodig. De tour start op de Tolsteegbrug en loopt tegen de klok in rond de hele singel. Bij een punt waarover informatie is, start automatisch het verhaal met de bekende stem van Gerard Arninkhof, oud-NOS-journaallezer en fotograaf voor de Binnenstadskrant. Het handigst is oordopjes te gebruiken. De hele wandeling duurt circa twee uur, maar kan ook afgebroken worden en later weer opgestart worden vanaf elk punt rond de singel. De tour kan ook bekeken en beluisterd worden op de pc: https://izi.travel/nl/4cb2-groen-rond-de-singel/nl.

 

Geschreven door Ben Nijssen.
Uit de Binnenstadskrant nummer 5, 2020.


<< terug naar overzicht