achtergrkrantuploads

2019_3

Juni 2019

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Onderscheidend zijn
Er vallen gaten in de rij etalages. ‘Te huur’. Beplakt glas met aannemersspullen op de grond. Met planken dichtgetimmerd. Niet zo dramatisch als in sommige buitenwijken of in kleine provinciesteden, maar toch… gaat het wel goed met de middenstand in de Binnenstad?

 

Shoppen is gezellig
Opgewonden kwebbelend en beladen met papieren boodschappentasjes verlaten Badia, Milad en Sihaml Hoog Catharijne. Voldaan gaan ze het Vredenburg op. Milad ‘Als je geld hebt dan koop je waar je zin in hebt. En als je geen geld hebt, ja, dan gaat het niet en kijk je gewoon. Ik heb vanmiddag een heleboel gekocht. Te veel om op te noemen’.

 

Metalen schoorstenen
Een fotoserie van Gerard Arninkhof

 

's Nachts in de super
Elke dag, ook in het weekend, brandt tot middernacht licht in Boon’s Markt op de Ganzenmarkt. Late klanten komen en gaan. Het zijn vrijwel zonder uitzondering jonge mensen, studenten. Dat zijn precies de klanten waar deze supermarkt op mikt.

 

Kunstliefde weg?
Een rechterlijke uitspraak leidt er waarschijnlijk toe dat de expositieruimte Kunstliefde verdwijnt naar een buitenwijk. Het tweehonderd jaar oude genootschap van kunstenaars en kunstlievende leden huist sinds 1939 op de Nobelstraat en betaalt een bescheiden huur, zesduizend euro op jaarbasis. Per januari 2020 wordt de huur vervijfvoudigd. De rechtbank besliste dit in een geschil tussen de eigenaar van het pand Stichting Het Boellaardfonds en Kunstliefde. Dat betekent dat de Binnenstad zijn meest toegankelijke, actieve en niet-commerciële podium voor hedendaagse beeldende kunst misschien kwijtraakt.

>> download pdf
<< terug naar overzicht