achtergrkrantuploads

2018_4

September 2018

In deze editie van de Binnenstadskrant:

Ontzie het riool
Droogte, hitte, hoosbuien, storm – het weer vertoont steeds meer grillen. Langzamerhand hebben de deskundigen ook weinig twijfel meer: we moeten er rekening mee houden dat dit vaker zal gaan gebeuren, dit is de klimaatverandering. Utrecht heeft al een plan, met in de hoofdrol het regenwater. Dat moet bij voorkeur direct de grond in en niet meer in het riool.


Meer tappunten gewenst
Tap leidingwater in je eigen keuken en verkoop dat in een mooie halfliterfles voor 9,50 euro. Een Utrechtse ondernemer kwam op dit idee. Een hele prijs, maar dan heb je ook wat: ‘s werelds beste water, beter ook dan elders uit Nederland en uit sommige delen van Utrecht. Anders dan de Utrechtse ondernemer van de dure flessen leidingwater het doet, zou het nog beter voor het milieu zijn om overal in de openbare binnen- en buitenruimtes van de Binnenstad gratis leidingwater aan te bieden en te promoten.

 

Croeselaan hoopt
Het grote parkeerterrein van de Jaarbeurs bij de Croeselaan wordt ‘Beurskwartier’, een parkachtig, ‘duurzaam’ gebied met woontorentjes. Vanaf de Moreelsebrug moet er volgens de plannen ruim zicht op zijn. Om dat te bereiken zou op de Croeselaan een heel blok etagewoningen, die tien jaar geleden nog grondig zijn gerenoveerd, weg moeten. In opdracht van de gemeenteraad heeft het college van B&W vier partijen gevraagd daarvoor een creatief alternatief te bedenken. Eerdaags zijn de plannen klaar.


Stationsgebied geslaagd?
De hoofdrolspelers van het Project Stationsgebied, dat wil zeggen de projectambtenaren onder leiding van B&W en de bazen van Winkelcentrum HC, Jaarbeurs en Spoorwegen (de drie hoofdeigenaren van grond en gebouwen), zijn buitengewoon tevreden over het verloop van het Project tot nu toe. Dat blijkt uit ‘Twintig jaar bouwen aan het Stationsgebied Utrecht’, een tussenbalans, in opdracht van de gemeente geschreven door Ed van Eeden.


Vaag Marktmozaïk
De Schele Maagd, de verzekeringsengel van ‘De Utrecht’ die fier boven op TivoliVredenburg staat, kijkt op het plein uit. Zij is waarschijnlijk de enige die de voorstelling van het Markt Mozaïek op het Vredenburg kan herkennen.

>> download pdf
<< terug naar overzicht